ВЕРСИЯ

– Къща за гости –

Къща „Версия“ се намира в сърцето на стария Созопол, в близост до скалите. Алеята по южната крепостна стена води до плажа на града. Къщата е категоризирана с 3 звезди и разполага с капацитет от 12 места, разпределени в 4 стаи.

-Добре дошли-

в нашия уютен двор-градина, който до 2021 година функционираше като ресторант.

Едно прекрасно място със спокойна атмосфера в стария град на Созопол. Романтично разположени маси под стара смокиня в градината, приятна, тиха музика ще ви накарат да се почувствате наистина специални…. а пухкавата и аристократична котка Боян – ще ви приветства с добре дошли!

Следвайте ни

– Любопитни факти –

Созопол е разположен върху живописен полуостров в югоизточната част на България – на около 30 км от Бургас.

Днес градът е популярна лятна дестинация както за българи, така и за чужденци, но малка част от посетителите осъзнават, че разхождайки се по тесните калдъръмени улички, вървят по многовековната история на най-стария град по българското черноморско крайбрежие.

Градът има богато историческо и културно наследство. Около 45 сгради в стария град са национални паметници на културата: Храмът “Свети Зосим Созополски”, Църквата “Св. Св. Кирил и Методий”, която пази мощите на Свети Йоан Кръстител, Архитектурно-историческия комплекс “Южна крепостна стена и кула”, Средновековния манастир “Свети Апостоли” и храмът на Деметра и Персефона, Средновековната църква “Света Богородица” и още много…

 

Остров Свети Кирик се намира на 250 м от Созопол. Площта му е около 80 дка. Това е единственият остров по нашето Черноморие, свързан с континента чрез вълнолом. 

Остров “Свети Иван” е най-големият остров в българското Черноморие. До него се стига с лодки и корабче от пристанището в Созопол. На острова са изградени два пристана, от които тръгват обозначени туристически пътеки, водещи до археологическия паметник – манастира „Св. Йоан Кръстител“.